"Loading..."

Το ελαιόλαδο

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ιστορία της Ελιάς και του Λαδιού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ελιά αντανακλά χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά έδωσε δύο δώρα στους αρχαίους έλληνες. Τους χάρησε τη σοφία και το δέντρο της ελιάς, ως πηγή πλούτου. Η ιστορία της αρχίζει από τα προϊστορικά χρόνια αφού αναφλερεται σε Πήλινες Τριποδικές Χύτρες ηλικίας 4.000 ετών. Οι Ολυμπιονίκες έπαιρναν ως έπαθλο ένα κλειδί αγριελιάς (κότινο).

Για τους Έλληνες, η ελιά ήταν συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ζωή. Είχε άμεση σχέση με τον πολιτισμό, την τέχνη, την ποίηση, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση, την θρησκεία. Συνδέθηκε με τη ζωή και το θάνατο. Θεωρήθηκε δέντρο ιερό και προστατευόμενο ιδιαίτερα. Υπήρξε σύμβολο Ειπήνης, Νίκης, και Φιλίας των Λαών και Σοφίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Είναι τα ελαιόλαδα που παραλαμβάνονται από τον καρπό της ελιάς μόνο με φυσικούς τρόπους (έκθλιψη, συμπίεση, φυγοκέντριση, διήθηση). Κατατάσσονται σε τέσσερεις κατηγορίες:

  1. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο :Είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο του οποίου η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, είναι απο 0 εως 0,8 βαθμό (0,8g/100g) και ο βαθμός οργανοληπτικής του αξιολόγησης είναι ίσος ή ανώτερος του 6,5.
  2. Παρθένο Ελαιόλαδο:Είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο που έχει οξύτητα μέχρι 2 βαθμούς (2g/100g) και ο βαθμός οργανοληπτικής αξιολόγησης είναι ίσος ή ανώτερος του 5,5.
  3. Κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο:Είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο που έχει οξύτητα μέχρι 3,3 βαθμούς (3,3g/100g) και ο βαθμός οργανοληπτικής αξιολόγησης είναι ίσος ή ανώτερος του 3,5.
  4. Μειονεκτικό Παρθένο Ελαιόλαδο:Είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο που έχει οξύτητα μεγαλύτερη των 3,3 βαθμών (3,3g/100g) και ο βαθμός οργανοληπτικής αξιολόγησης είναι κατώτερος του 3,5.

Είναι το ελαιόλαδο που λαμβάανεται από εξευγενισμό Παρθένου Ελαιόλαδου (αποχρωματισμό, απόσμιση, υδρογόνωση, εξουδετέρωση και λοιπές χημικές επεξεργασίες). Η οξύτητά του δεν υπερβαίνει τον 0,5 βαθμό.

Είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται από ανάμιξη Εξευγενισμένου Ελαιόλαδου και Παρθένου Ελαιόλαδου. Η οξύτητά του δεν υπερβαίνει τον 1 βαθμό (1g/100g).

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ

Οι μεγάλοι γιατροί της αρχαιότητας όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός πίστευαν ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στην υγεία του ανθρώπου. Με εξαίρετο άρωμα, μοναδική γεύση και μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου αφού η σύσταση των λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου είναι 70 - 80% μονοακόρεστα και 10% πολυακόρεστα, μία σχέση που μοιάζει με αυτή του μητρικού γάλατος. Η Παιδιατρική θεωρεί το Ελαιόλαδο ως παράγοντα ισορροπίας του μεταβολισμού και της ανάπτυξης του εγκεφάλου και των οστών. Η Γεροντολογία το θεωρεί απαραίτητο στην διατροφή των ηλικιωμένων ατόμων λόγω της βιταμίνης Ε η οποία επιβραδύνει την γήρανση.

Ως βασική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων το Παρθένο Ελαιόλαδο:

  • Βοηθά στη μείωση της "κακής χολυστερίνης (LDL) και στη διατήρηση της περιεκτηκότητας του αίματος σε "καλή χολυστερίνη" (HDL).
  • Εχει θετική επίδραση στην πρόληψη φραγής των αρτηρίων και κατά συνέπεια στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Διευκολύνει την πέψη και συμβάλει στη θεραπεία του έλκους και του δωδεκαδακτύλου.
  • Συμβάλει στη σωστή διατροφή των διαβητικών και κατά συνέπεια, στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου.
  • Ενισχύει το ανοσιοποιητικό σύστημα του οργανισμού, βοηθά την καλή λειτουργεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
  • Είναι ευεργετικό στην πρόληψη του καρκίνου.
  • Είναι ιδιαίτερα σταθερό, ακόμα και στις θερμοκρασίες τηγανίσματος, όπου άλλα φυτικά έλαια αλλοιώνονται επικίνδυνα, επειδή περιέχει υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών.Συγκεκριμένα το Παρθένο Ελαιόλαδο, μας προειδοποιεί με την αλλαγή του χρώματός του, μετά τα πολλά τηγανίσματα, πράγμα που δεν συμβαίνει με όλα τα άλλα σπορέλαια που διατηρούν στο τηγάνισμα - παραπλανητικά και επικίνδυνα - το χρώμα τους.
  • Πολλα είναι οι αρωματικές ουσίες και τα συστατικά του Παρθένου Ελαιόλαδου (στερόλες, βιταμίνες, άλατα κ.α.) που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στο 2° Παγκόσμιο Συνέδριό της που έγινε το 1995 στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, μετ'α από πολυετείς έρευνες και μελέτες αποφάνθηκε ότι η Μεσογειακή Δίαιτα κάνει καλό στην υγεία μας και προσφέρει μακροζωία. Η Οργάνωση, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε την Πυραμίδα της Μεσογειακής Δίαιτας, ως πρότυπο υγιεινής διατροφής, που στηρίζεται στο Παρθένο Ελαιόλαδο και την Ελιά.

Σε τι συνίσταται η Μεσογειακή Διατροφή? Στην διατροφή του ανθρώπου, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, σε καθημερινή βάση, με ελαιόλαδο, λίγες φορές το μήνα κόκκινο κρέας, αρκετά ψάρια, πολλά όσπρια, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα αλλά και πατάτες, ψωμί, τυρί και γιαούρτι.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕΥΣΤΟ

Το ελαιόλαδο είναι πολύ υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται από όλους τους διαιτολόγους. Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια, γιατί έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Για πιό υγιεινό φαγητό, μπορεί να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος. Λειτουργεί σαν εξαιρετικός αγωγός θερμότητας. Είναι ιδιαίτερα σταθερό και μπορεί να εκτεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. το τηγάνισμα, χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Όπου άλλα φυτικά έλαια αλλοιώνονται επικύνδινα, το Παρθένο Ελαιόλαδο, μας προειδοποιεί με την αλλαγή του χρώματός του, μετά τα πολλά τηγανίσματα, πράγμα που δεν συμβαίνει με όλα τα άλλα σπορέλαια που διατηρούν στο τηγάνισμα - παραπλανητικά και επικίνδυνα - το χρώμα τους. Χρησιμοποιείται, εκτός από το μαγείρεμα, και σαν συντηρητής τροφίμων όπως π.χ. τυριών, λαχανικών, ψαρικών.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Ελλάδα είναι η Τρίτη μεγαλύτερη δύναμη παραγωγής ελαιόλαδου, μετά την Ισπανία και την Ιταλία, με μέσο όρο παραγωγής 300,000 τόνους ελαιόλαδου που προέρχονται από 110,000 δέντρα. Εξάγει περισσότερο από το 50% της παραγωγής της.

Η ΕΛΙA ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝIΑ

Ολόκληρη η Μεσσηνία είναι ένας απέραντος ελαιώνας που εκτείνεται από τισ δαντελωτές παραλίες του μεσσηνιακού κόλπου και σκαρφαλώνει μέχρι τους πρόποδες του Ταϋγετου. Στο Νομό Μεσσηνίας γεννήθηκαν, αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο δύο εκλεκτές ποικιλίες:

Η ποικιλία "Κορωνέικη" που οφείλει το όνομά της στην Κορώνη, είναι μια μοναδική ποικιλία προικισμένη με το λαμπερό πράσινο χρώμα του λαδιού, το πλούσιο άρωμα και τη λεπτή γεύση του.

Η Ποικιλία "Καλαμών" με κύριο προορισμό την παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς, είναι γνωστή για την εκπύρηνη τραγανή της σάρκα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κανονισμό 1065/97 αναγνώρισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού Ελαιόλαδου και το καθιέρωσε ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση (Π.Ο.Π.).